Totta vai tarua?! Uskomuksia, joita optikko kuulee aika usein
29.10.2022
Totta vai tarua! Vanhoja uskomuksia, joita optikko usein kuulee
Kun lähinäkö alkaa heiketä ja ottaa käyttöön lukulasit, ei pian enää pärjää ilman niitä
Tarua. Silmälasien käyttö ei mitenkään vaikuta silmän sisäisen linssin ikääntymiskehitykseen. Näkökyvyn muutoksissa kyse on siitä, että silmän sisällä oleva linssi vähitellen jäykistyy iän myötä eikä enää pysty mukautumaan tarkasti lähikatseluun. Ikänäkö ei toimi niin, että eilen sitä ei ollut, mutta huomenna se paukahtaa päälle. Muutokset ovat yleensä hitaita. Kun lukulasien käyttäjä tottuu terävään kuvaan, niin ilman laseja näkyvä epätarkka kuva tuntuu entistä epämiellyttävämmältä.
Vanhentuneilla tehokkuuksilla varustetut tai kaverilta lainatut silmälasit pilaavat näön
Tarua tämäkin. Silmälasien vahvuus ei mitenkään vaikuta silmän fysiologisiin muutoksiin. Väärillä silmälasivoimakkuuksilla voi saada aikaan epämukavaa oloa, epätarkkaa näköä, päänsärkyä ja silmien vetistymistä, mutta eivät ne näkökykyä pilaa.
Älylaitteiden runsas käyttö haittaa näköä
Totta. Älylaitteiden käytön myötä lähelle katsomista on nykyään paljon enemmän kuin ennen. Lähikuormitus on silmille iso ongelma. Silmän sisäistä linssistöä säätelevä lihaksisto voi mennä jumiin. Silloin voi syntyä valelikinäköisyydeksi kutsuttu tila. Siinä kauas näkeminen muuttuu epätarkaksi, koska silmälihakset ovat jumiutuneet lähinäkötilaan. Jumitus laukeaa oikeilla lähityöskentelyyn tarkoitetuilla silmälaseilla.
Hämärässä lukeminen pilaa näkökyvyn
Jälleen tarua. Yleensä näin varoittelevat vanhemmat tai isovanhemmat lapsiaan tai lapsenlapsiaan, joilla on vielä hyvä näkökyky. Valon tarve lisääntyy voimakkaasti, kun silmän optiikka ja väliaineet ikääntyvät. Valaistuksen heikkous ei vaikuta silmän normaaliin fysiologiseen ikääntymiskehitykseen, mutta on paljon mukavampi lukea kunnon kohdevalolla kuin tihrustaa pimeässä.
Huoltoaseman tai ruokakaupan valmislasit pilaavat silmät
Jälleen kerran tarua, mikään linssi silmän edessä ei vaikuta silmän fysiologiseen ikääntymiskehitykseen. Monen silmät rasittuvat valmislaseilla lukiessa, koska silmät voivat olla eripariset ja mahdollinen hajataitteisuus jää korjaamatta. Ainoa riski on, että valmislaseja ostavilta jää silmien terveystarkastus tekemättä. Optikolla käynti paljastaa myös mahdollisen tarpeen silmälääkäritutkimukselle.
Uskomus: Kannattaa sinnitellä mahdollisimman pitkään ilman moniteholaseja, ettei näkö huonone entisestään
Monitehojen käyttö ei heikennä näköä. Jos monitehojen hankkimista siirretään vuosia, totumme siihen, että näkeminen on epätarkkaa, hieman sumeaa ja jopa epämiellyttävää. Kun viimein hankimme moniteholasit, saamme uuden vertailukohdan. Moniteholasien myötä totumme jälleen hyvään ja miellyttävään näkemiseen, ja jos kokeilemme olla jälleen ilman silmälaseja, ero on merkittävä. Tämän vuoksi koetaan helposti, että aikaisemmin näki ilman laseja paremmin, vaikka oikeasti emme silloin vain tienneet paremmasta. Monitehoihin on myös helpompi tottua, kun kauko-ja lähivoimakkuuksien ero ei ole kovin suuri.
Uskomus: Kun minulle tulee aikuisnäköä, joudun lopettamaan piilolinssien käytön.
Tähän uskoo edelleen valitettavan moni. Todella hyviä piilolinssejä on kuitenkin saatavilla monitehoisena. Monitehopiilolinssejä on saatavilla sekä kuukausi- että kertakäyttöisenä. Tästä ei siis kannata kantaa huolta. Valinnanvaraa löytyy eri valmistajilta ja eri voimakkuusrakenteilla, joten jokaiselle löydetään varmasti sopiva ratkaisu.