Työnäkeminen
Hyvällä työnäkemisellä voidaan vaikuttaa merkittävästi työskentelyyn ja työviihtyvyyteen. Optikkomme on erikoistunut työnäkemiseen suoritettuaan työterveyslaitoksen optoergonomiakurssin.
Yrityksille räätälöimme kullekin parhaiten toimivan työnäköratkaisun. Näyttöpäätelaseilla on suuri vaikutus tuottavuuteen ja vähentämään niska-hartia ongelmia. Kaikki näyttöpäätelasit pitää mitata yksilöllisesti ottaen huomioon näyttöjen etäisyydet ja näkötarpeet.
SUOSITELTAVA TYÖSKENTELYASENTO:
- Näytön ylin rivi on katseen vaakatason alapuolella
- Niskan keskiasento on vähiten niskaa kuormittava, eteentaivutusta suositellaan max. 20 astetta
- Olkavarret lähellä vartaloa, kyynärvarret ja ranteet tuettuin
Monilla näyttöpäätetyö rasittaa silmiä, silmät tuntuvat kuivilta ja punoittavat. Päätteen vieressä on hyvä olla kostutustippoja, jotka rauhoittavat silmiä ja vähentävät punoitusta. Meiltä saat säilöntäaineettomia kostutustippoja, jotka sopivat allergisille ja piilolasien käyttäjille.
Oikea linssityyppi näyttöpäätetyössä vähentää näön kuormittumista
NÄE HYVIN NÄYTTÖPÄÄTTEELLÄ
Jos työ näyttöpäätteellä tuntuu raskaalta, silmät väsyvät ja punoittavat tai niska-hartiaseutu on jumissa, syynä saattavat olla vääräntyyppiset silmälasit.
Silmien ja kehon oireiden syynä voi olla linssien väärä voimakkuus tai väärän tyyppiset linssit. Erityisesti aikuisnäköisten käyttämät yleismoniteholinssit eivät useinkaan ole paras vaihtoehto päätetyöhön. Yleismoniteholinssit on tarkoitettu kaikenlaiseen yleisnäkemiseen, mutta pitkäaikaiseen ja tarkkuutta vaativaan lähityöskentelyyn on olemassa paremmin soveltuvia linssityyppejä.
Ergonomiset silmälasilinssit päätetyöhön
Näkeminen näyttöpäätteellä hoituu usein ensimmäisillä moniteholinsseilläkin melko hyvin. Kun iän myötä linssien lähiosaan tarvitaan lisää voimakkuutta, syntyy näkemiseen ja ergonomiaan liittyviä ongelmia ja vaivoja. Yleismonitehoilla ja yksitehoisilla lukulaseilla tarkkana näkyvät etäisyydet ja katsesuunnat poikkeavat siitä, mitä näyttöpäätteellä tarvittaisiin. Tästä saattaa aiheutua niska-hartiaseutua kuormittavia työasentoja. Joskus työpisteen mitoituksen muutokset ja korjaukset auttavat ongelmiin, joten ne kannattaa aina tarkistaa.
Ongelmat saattaa ratkaista myös ns. ergonominen linssityyppi: niissä linssin voimakkuusalueet on räätälöity näyttöpäätteellä työskentelyyn, ja tarkasti näkyvä alue on moniteholinssejä laajempi. Mitä vanhemmasta työntekijästä on kyse, sitä tärkeämpää on valita käyttötarkoitukseen sopivat lasit, ja näyttöpäätteelle siis omat lasinsa. Siinä missä nuori työntekijä voi pärjätä yksillälaseilla, pitää aikuisnäköisellä olla ainakin kahdet erilaiset lasit: yhdet yleiskäyttöön ja toiset työlaseiksi. Myös monitehopiilolasit ovat aikuisnäköiselle yksi näönkorjausvaihtoehto.
Näyttöpäätedirektiivi taustalla
Valtioneuvoston päätöksen 1405/1993 mukaan työnantajalla on velvollisuus hankkia työntekijälle erityistyölasit, jos merkittävä osa työstä tehdään näyttöpäätteellä. Näyttöpäätelasien pitää olla erilaiset kuin tavanomaisessa käytössä olevat lasit. Valtioneuvoston päätös on sosiaali- ja terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan hyvin tiedossa työterveyshuollossa, mutta etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä näyttöpäätedirektiivi ja sen velvoitteet ovat huonosti tiedossa.
Oikein valittu linssityyppi ja siihen soveltuva kehys on oivallinen työkalu näyttöpäätetyöntekijälle.
Sinulla on ergonominen työasento, kun:
- jalkasi ovat tukevasti lattialla
- tuoli riittävän ylhäällä
- istut lähelle pöytää
- kyynärvartesi ovat pöydällä tai käsinojilla
- näyttö tarpeeksi alhaalla
Säädä työpisteesi valaistus oikein:
- suosi epäsuoraa yleivalaistusta
- vältä suuria kontrasteja
- älä sijoita kuvaruutua ikkunan eteen
- huomioi, ettei ruutuun tule heijastuksia